Hvordan søke læreplass

Skjermdump av vigo.no

Søk løreplass før den 1. mars!

Søk læreplass på www.vigo.no før den 1. mars!

Det er viktig å søke på vigo fordi da står du på søkerlistene som vi på Opplæringskontoret og Fylkeskommunen jobber med i forhold til formidlingen. Dette i seg selv er IKKE en søknad om læreplass, men en beskjed om at du ønsker deg en læreplass! Husk å skrive noen ord om deg selv i fritekstfeltet, og evt. få med nyttig informasjon om fravær osv. dersom det er noe spesielt å nevne.

Søk om læreplass på vår hjemmeside

NB! Husk å laste opp vitnemål, CV og egen søknad. Når du søker læreplass hos oss vil du kunne sendes til våre medlemsbedrifter som søker etter lærling i ditt lærefag. Det er derfor viktig at vi har din CV og søknad slik at vi kan formidle din riktige informasjon med en gang. Her har du mulighet til å få god hjelp til å bli matchet med riktig bedrift!

Motor
En guttunge som sitter med mobil i øret og foran laptop

Vær aktiv læreplass-søker selv

Lag en GOD CV og søknad
Søknaden behøver ikke være lang, men skal være spesifikk til hver bedrift du søker hos. CV’en bør ha bilde og et litt forseggjort layout. Det finnes mange fine maler og eksempler på nett.

Oppsøk bedrifter
Oppsøk bedrifter og presenter deg, be om å få snakke med faglig leder, verksmester eller daglig leder. Selv om bedriften kanskje ikke hadde tenkt til å ta inn lærling i år, kan det hende de endrer mening når de får treffe akkurat DEG! Noen bedrifter foretrekker at du ringer og booker en tid å komme innom på forhånd, andre tar deg gjerne imot uten forhåndsvarsel. Følg/lik bedrifters hjemmesider og Facebook sider, ofte publiserer de ledige stillinger her først!

Bruk ditt nettverk
Spør og grav i ditt nettverk og se om du kanskje kjenner noen som kjenner noen i bransjen! Mer enn 60% av de ledige stillingene på arbeidsmarkedet blir aldri utlyst da de blir formidlet gjennom nettverk og kontakter. HUSK: Du har et enormt nettverk inn mot bransjen i din kontaktlærer, spør om han/hun vil være din referanse! Husk også å spørre den bedriften du var fadder-elev hos om de kan være referanse for deg, og spør om du kan få en attest fra din fadderperiode.

Lag profil på Finn og NAV
Lag en profil på www.finn.no og www.nav.no. Sjekk daglig ledige stillinger, og legg inn din CV og søknad. Følg/lik bedrifters hjemmesider og Facebook sider, ofte publiserer de ledige stillinger her først!

Ta telefonen

Når du er søker til læreplass må du holde deg ved telefonen slik at du er tilgjengelig dersom en arbeidsgiver vil kalle deg inn til et intervju, eller gi deg et tilbud. Det betyr at telefonen må lades, du må ha den med deg, og du må ta telefonen uansett hvem som ringer, også ved anrop fra ukjente nummer. Dette er uvant for mange – velkommen til voksenverden. 😊 Som et lite tips nevner vi også at det er hyggeligere å ringe til noen som presenterer seg i andre enden, slik at man vet at man har kommet til riktig person. Svar gjerne; «Hei det er …(navnet ditt)», så blir det lettere for den som ringer å starte samtalen, og du virker mer profesjonell/voksen.

Ei jentebarn som har telefon med øret og ser overrasket glad ut
Skrivebok med penn

Takk JA til VG3 i skole dersom du ikke har funnet lærebedrift før skolen begynner igjen

Der kan du få videre hjelp i jobbsøkerprosessen, og kanskje hjelp til å finne en utplassering som kan bli til en lærekontrakt. VG3 i skole er IKKE skole (slik du kjenner det), men et forsøk på å hjelpe dere mot lærekontrakt! Opplæringskontoret samarbeider med de fleste skoler om oppfølging av VG3-elever, og du vil kunne få hjelp av oss via skolen.

Ikke gi opp!

Mange bedrifter er sent ute med å innse at årets lærling snart er ferdig, og at de skulle hatt en ny. Hold søkeprosessen gående hele sommeren, og ikke «ta sommerferie» fra dette. Tilby deg å komme på en utprøvingsperiode i 14 dager/1 mnd. (hold oss gjerne oppdatert på hvor du er og hvilke vilkår du har fått tilbud om), slik at de kan bli kjent med deg før de tegner kontrakt.

Hold kontakten med oss på Opplæringskontoret til du har fått kontrakt!

Forsvinner du fra oss/ikke gir lyd fra deg, er risikoen stor for at vi gir opp. Du må vise oss at du virkelig vil ha en plass, og holde deg tilgjengelig for oppfølging.

Jente som sitter ved en pc skjerm og jobber

Kontakt oss

Lurer du på noe, eller har spørsmål?

Send oss gjerne en melding på kontaktskjemaet om du har spørsmål.